Årsmelding 2024 / Bærekraftsrapport 2024

Arbeid med bærekraft i Innherred Renovasjon 2024

Innherred Renovasjon har alltid vært drevet av innovasjon og med et tydelig miljøfokus. Frem til neste års rapportering, og i arbeidet med ny strategiplan i perioden 2025–2030 skal vi identifisere klare tiltak og mål for å sikre at vår virksomhet konsekvent bidrar til en positiv innvirkning på samfunnet og miljøet.

FNs bærekraftsmål nummer 17, «Samarbeid for å nå målene» vil stå sentralt for vårt arbeid med bærekraft fremover.

Dette målet understreker viktigheten av samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.

Gjennom en målrettet tilnærming til FNs bærekraftsmål skal vi jobbe for kontinuerlig forbedring. Videre skal vi aktivt arbeide med utfordringene og mulighetene som er relevante for Innherred Renovasjon.

Innherred Renovasjon skal jobbe videre med å inkludere alle deler av organisasjonen i arbeidet med bærekraft og samfunnsansvar, for å nå målene vi setter oss i årene fremover.

For oss er det viktig å levere bærekraftige løsninger til våre eierkommuner, innbyggere, kunder og samarbeidspartnere knyttet til håndtering og gjenvinning av avfall. Gjennom samarbeid med våre interessenter, skal vi tilby vår kompetanse slik at de kan gjøre valg som bidrar til å innfri sine og samfunnets bærekraftsmål.

Vi har kontinuerlig fokus på våre miljøprestasjoner og vårt samfunnsansvar. Dette inkluderer regelmessig gjennomgang av våre prosesser, implementering av ny teknologi og innovasjon for å redusere miljøpåvirkningen.

Geir Tore Leira
Administrerende direktør

1 Generell informasjon

Årets bærekraftsrapport gir et overblikk over nåsituasjonen i Innherred Renovasjon IKS. Innherred Renovasjon er en viktig aktør for våre eierkommuner, og spiller en viktig rolle i kommunenes arbeid med FNs bærekraftsmål. Rapporten er utarbeidet i henhold til NSRS-standarden (Nordic Sustainability Reporting Standard) – en ny, forenklet standard utviklet spesielt for små og mellomstore virksomheter i Norden.

Rapporten er delt opp i 4 steg:

    1. Innledning og generell informasjon
    2. Miljø
    3. Sosiale forhold
    4. Virksomhetsstyring.

    Rapporten skal gi en god oversikt over hvordan Innherred Renovasjon jobber med bærekraft i dag, og med tanke på fremtidige mål og initiativer i årene som kommer. Rapporten må videre sees i sammenheng med Innherred Renovasjons årsmelding for 2024.

    1.1 policy og styringssystemer

    Vår miljø- og ansvarlighetspolicy beskriver hvordan vi jobber systematisk og målrettet med bærekraft, miljøansvar og åpenhet – i tråd med blant annet Åpenhetsloven og ISO 14001:2015.

    Policyen legger vekt på å redusere miljøpåvirkning, fremme sirkulære og innovative løsninger, sikre etisk forretningspraksis, og ha en åpen og rettferdig dialog med både ansatte, kunder og leverandører.

    Vår miljø- og ansvarlighetspolicy skal sikre transparens, kontinuerlig forbedring og etterlevelse av lover og forventninger.

    1.2 Samarbeid for en bærekraftig fremtid

    Avfallshåndtering er en av de største utfordringene vi står overfor. Kompleksiteten er stor, og det er flere fagområder involvert enn det de fleste er klar over. IT, logistikk, økonomi, forbrukerinnsikt, kommunikasjon, og politikk – både internasjonalt og nasjonalt. I tillegg kommer alle de endringene vi allerede har vært gjennom, og står overfor framover. Kravene om økt utnyttelse av ressurser gjennom ombruk og materialgjenvinning blir stadig større og viktigere.

    Vi har i dag 66 registrerte leverandører, hvorav 64 er basert i Norge. Det betyr at de fleste opererer innenfor norske regelverk, noe som gir et godt grunnlag for oppfølging og samarbeid.

    Samarbeid med eiere, renovasjonsselskaper, innbyggere og andre interessenter vil være en viktig suksessfaktor for å nå målene i årene som kommer. 

    Samarbeid og kunnskapsdeling på tvers har lenge vært godt forankret i avfallsbransjen, der Innherred Renovasjon har vært en pådriver for å få etablert flere bransjenettverk og samarbeidsarenaer. 

    1.3 Økonomi, miljø og sosiale forhold

    Vårt arbeid med bærekraft innebærer fokus etter tre dimensjoner; klima og miljø, sosiale forhold og økonomisk bærekraft. Dimensjonene henger tett sammen og er avgjørende for å sikre en helhetlig og varig tilnærming til bærekraft.

    Bærekraftig utvikling består av tre dimensjoner: økonomi, miljø og sosiale forhold.

    1.4 Vesentlighetsvurdering

    I arbeidet med ny strategiplan for perioden 2025–2030 har vi identifisert behovet for å gjennomføre en grundig vesentlighetsanalyse. Formålet er å få bedre oversikt over hvilke bærekraftstemaer som er viktigst for Innherred Renovasjon, både ut fra et påvirkningsperspektiv og et økonomisk risiko- og mulighetsperspektiv.

    Selv om vi i 2024 har gjort viktige forberedelser gjennom strategiarbeid og miljørisikovurderinger, har vi ennå ikke gjennomført en formell vesentlighetsanalyse. Arbeidet med å planlegge og gjennomføre denne analysen vil være en prioritet fremover, for å sikre at vårt bærekraftsarbeid er målrettet, relevant og i tråd med nye krav som kommer fra EU (CSRD og ESRS).

    1.5 materialgjenvinning

    Vi klarte i 2024 å opprettholde en materialgjenvinningsgrad på 55 %, noe som betyr at innbyggerne sammen med Innherred Renovasjon er blant de aller beste i landet på kildesortering. Samtidig har selskapet en av de laveste enhetskostnadene pr tonn avfall i regionen. Inneværende strategiplanen er i tråd med EUs mål om å oppnå 55 % materialgjenvinning innen 2025. Mot 2030 må det derimot gjøres en del strategiske grep om vi skal nå mål om 60 % materialgjenvinning innen 2030 og 65 % innen 2035.

    Se avfallsmengder for en mer detaljert oversikt over innsamlede avfallsmenger i 2024.

     

    2 Miljø

    2.1 Miljøstyring og sertifisering

    Innherred Renovasjon IKS ble i juni 2024 resertifisert i ISO 14001-ledelsessystem for miljø for en ny treårsperiode. Sertifiseringen bekrefter vår forpliktelse til miljøledelse, bærekraft og kontinuerlig forbedring.

    ISO 14001-systemet hjelper oss å styre og redusere miljøpåvirkningen av våre aktiviteter, forbedre miljøprestasjonen vår, og sikre etterlevelse av gjeldende lover og forskrifter.

    I forkant av resertifiseringen ble det gjennomført en grundig gjennomgang og revisjon av våre miljøstyringsprosesser. Ledelsens gjennomgang for 2023, som ble utført i februar 2024, avdekket behov for forbedringer i kvalitets- og internkontrollsystemet. Tiltak ble iverksatt og fullført våren 2024. Den siste internrevisjonen høsten 2023 bidro til å sikre at funn ble registrert, fulgt opp og lukket.

    Vi har også utviklet en oppdatert plan for interne revisjoner fremover, basert på funn fra vernerunder og risikovurderinger.

     

    2.2 Klimadata og klimaregnskap

    I 2024 har vi for første gang utarbeidet et fullstendig klimaregnskap etter internasjonale standarder. Regnskapet dekker både direkte og indirekte utslipp (Scope 1, 2 og 3), og gir oss et helhetlig bilde av vårt klimafotavtrykk – beregnet til 2 350 tonn CO₂e.

    Klimaregnskapet er utarbeidet ved hjelp av Klimakost-modellen, som kombinerer økonomiske regnskapstall med fysiske nøkkeltall som energibruk, vareforbruk og avfallsmengder. Modellen bygger på livsløpsanalyser (LCA) og miljøutvidet kryssløpsanalyse, og sikrer høy kvalitet og sammenlignbarhet i beregningene.

    Datagrunnlaget hentes fra:

    • Regnskapstall (kostnader, investeringer, energibruk)

    • Fysiske data (kWh, kg, m² osv.)

    • Rapporter fra eksterne leverandører og samarbeidspartnere

    Kvalitetssikring og datainnsamling er integrert i våre driftsrutiner og skjer i samarbeid mellom fagavdelinger og økonomifunksjon. Vi vurderer jevnlig datakvalitet og oppdaterer kildegrunnlaget ved behov.

    Dette sikrer at vi rapporterer i tråd med NSRS, Åpenhetsloven og EUs kommende rapporteringskrav (CSRD/ESRS). Klimaregnskapet er et viktig verktøy i arbeidet med å måle effekt av tiltak og identifisere forbedringsområder.

    Klimarapport 2024 Innherred Renovasjon

    2.3 Ressursforbruk

    Klimaregnskapet vårt dekker både direkte og indirekte utslipp, fordelt på tre kategorier – såkalte scopes – i tråd med internasjonale standarder:

    • Scope 1: Direkte utslipp fra egne kjøretøy og maskiner.

    • Scope 2: Indirekte utslipp fra innkjøpt energi, som strøm og fjernvarme.

    • Scope 3: Andre indirekte utslipp, som oppstår i leverandørkjeden – eksempelvis fra varekjøp, tjenestekjøp og transport.

    Figuren under viser hvordan det totale klimafotavtrykket vårt fordeler seg mellom disse tre kategoriene.

    Denne figuren illustrerer klimafotavtrykket vårt fordelt på hovedkategorier.

    Eget ressursforbruk og avfall
    Vi har fortsatt en jobb å gjøre for å få oversikt over vårt eget avfall. I dag måler vi ikke systematisk avfall fra administrasjon, verksteder og egne anlegg – men det vil vi endre på. Bedre rutiner skal gi oss kontroll og redusere miljøfotavtrykket vårt.

    2.4 Miljøpåvirkning i verdikjeden

    Tabellen under viser hvilke aktiviteter og investeringer som har størst klimabelastning. Tallene er hentet fra klimaregnskapet og beregnet ved å koble kostnader til utslippsfaktorer.

    De største utslippene er knyttet til:

    • Dieselbruk i egne kjøretøy – dette utgjør en betydelig del av vår daglige drift og er det største enkelttilskuddet til klimafotavtrykket.

    • Avskrivninger på maskiner, inventar og transportmidler – fordi produksjon og investering i nytt utstyr har høye innebygde utslipp.

    • Vedlikehold av transportmidler – både egne verkstedkostnader og innkjøpte tjenester gir utslag i klimaregnskapet.

    2.5 maskinpark

    I 2024 tok vi i bruk Utstyrsmodulen i kvalitetssystemet vårt – et viktig verktøy som gir full oversikt over vedlikehold av biler, lastebiler, arbeidsmaskiner og krokcontainere. Modulen dekker både daglig, ukentlig og månedlig vedlikehold, samt eksterne servicer og EU-kontroller.

    Vi har i dag en maskinpark bestående av 25 lastebiler, 12 servicebiler og 20 arbeidsmaskiner, hvorav 12 kjøretøy er elektriske eller går på biogass. Vi jobber målrettet med å fase ut fossilt drivstoff der det er mulig, samtidig som vi prioriterer å ta vare på det utstyret vi allerede har. Ved å forlenge levetiden reduserer vi både ressursbruk og klimapåvirkning. Nye investeringer vurderes alltid opp mot mer miljøvennlige alternativer.

    3 sosiale forhold

    3.1 Kompetanseutvikling og intern opplæring

    Vi er opptatt av å utvikle kompetansen i organisasjonen, og oppfordrer derfor til kurs, opplæring og videreutdanning. Vår virksomhet er i kontinuerlig utvikling, og det stilles stadig høyere krav til både faglig innsikt og teknologisk forståelse innen avfallshåndtering, logistikk, sirkulærøkonomi og kundedialog.

    Teknologisk kompetanse og digitalisering er, og vil bli viktige satsningsområder fremover. Derfor har vi, sammen med flere renovasjonsselskaper, opprettet ReIT. ReIT er et samarbeid om å finne og ta i bruk teknologien som finnes rundt oss, slik at hverdagen blir enklere for våre kunder og oss som jobber i de forskjellige selskapene.

     

    3.2 HMS og arbeidsmiljø

    Vi har en egen HMS-policy som tydelig beskriver hvordan vi jobber for å sikre et trygt, rettferdig og inkluderende arbeidsmiljø for alle ansatte. 

    Vi skal ha en HMS-kultur som er rapporterende, rettferdig og lærende. Policyen legger grunnlaget for en kultur med åpenhet, respekt og kontinuerlig forbedring. Den beskriver blant annet hvordan vi jobber med forebygging, avviksrapportering, sikkerhet og tilrettelegging for ansatte. 

    HMS-statistikk 2024

    Fra 01. juli 2024 endret vi kategoriseringene fra å kun inneholde «Skadet person» til «Skadet person med fravær» og «Skadet person uten fravær». Fra tidsperioden 01.01.2024 – 01.07.2024 registrerte vi 4 skadde personer, uten å videre kategorisere de.
    **Kategorien «Skade på ytre miljø» ble flyttet til «Uønskede hendelser» 01.07.2024 og blir kalt «Miljøforurensing»

    *Fra juli 2024 etablerte vi en ny hovedkategori kalt «Uønskede hendelser», som skiller seg ut fra HMS-statistikken. Tallene er fra 01.07.2024 – 31.12.2024

    HMS-statistikken for 2024 viser 60 registrerte hendelser – et høyere tall enn vi ønsker oss. Derfor har vi satt i gang flere tiltak for å styrke sikkerheten:

    • Kompetanseheving: Vi har tatt i bruk en ny modul i kvalitetssystemet for bedre oversikt over intern opplæring og sikkerhetskurs.
    • Bedre skilting: Flere og tydeligere skilt for nødutganger, brannslukningsutstyr og nødalarmer er satt opp.
    • Opplæring: Alle ansatte har fått tilbud om brann- og førstehjelpskurs, og de aller fleste har deltatt.
    • Informasjon: Vi har startet et månedlig HMS-nyhetsbrev, for å øke kompetansen internt, og som deler læring fra kontroller og tiltak.

    Vi har tatt viktige steg, men arbeidet for en tryggere arbeidsplass fortsetter.

     

    3.3 likestilling

    I selskapet er det ved utgangen av 2024 ansatt 65 menn (62,5 årsverk) og 31 kvinner (28,3 årsverk). Konsernet har totalt 113 ansatte (107,8 årsverk), 79 (76,5 årsverk) menn og 34 (31,3 årsverk) kvinner.

    Innherred Renovasjon IKS er opptatt av at våre medarbeidere skal representere et mangfold i alder, kjønn og kulturell bakgrunn.

    I konsernledelsen er det 3 menn og 2 kvinner.
    Styret for Innherred Renovasjon IKS har 7 medlemmer, 3 kvinner og 4 menn.

    Det er utarbeidet en egen likestillingsredegjørelse

    4 virksomhetsstyring

    4.1 Aktsomhetsvurderinger

    I 2024 gjennomførte vi aktsomhetsvurderinger av 31 av våre 66 leverandører. Resultatene viser at:

    • 30 leverandører ble vurdert som lav risiko
    • 1 leverandør ble vurdert som middels risiko
    • 0 leverandører ble vurdert som høy risiko
    • 2 leverandøravvik ble registrert og fulgt opp – ett knyttet til kommunikasjon og ett til sikkerhet

    Vi har som mål å ha vurdert samtlige leverandører innen utgangen av 2025.

    Det er utarbeidet en egen redegjørelse for aktsomhetsvurderinger

     

    5 sammendrag

    I 2024 har vi for første gang utarbeidet et fullstendig klimaregnskap etter internasjonale standarder. Det gir oss en helhetlig oversikt over både direkte og indirekte utslipp, og viser et samlet klimafotavtrykk på 2 350 tonn CO₂e. De største utslippskildene er dieselbruk i egne kjøretøy, samt avskrivninger og vedlikehold av maskiner og transportmidler.

    Vi ble resertifisert i miljøledelsessystemet ISO 14001 for en ny treårsperiode, som bekrefter vårt arbeid med systematisk miljøforbedring. HMS-arbeidet er styrket gjennom økt fokus på læring, synlig sikkerhet og bredere opplæring av ansatte.

    Gjennom miljørisikovurderinger har vi kartlagt hvordan vår drift påvirker mennesker, miljø og samfunn. Vi har også jobbet med ny strategiplan for perioden 2025–2030, der bærekraft skal integreres enda tettere i hele virksomheten, med FNs bærekraftsmål 17 – samarbeid – som en rød tråd.

    I tillegg har vi startet systematiske aktsomhetsvurderinger av leverandørene våre i tråd med Åpenhetsloven, og vurdert risiko knyttet til 31 av 66 leverandører.

    Samlet sett viser 2024 at vi har styrket grunnlaget for å jobbe enda mer målrettet med bærekraft innen klima og miljø, sosiale forhold og virksomhetsstyring.

    kontakt oss

    telefon

    74028840