Årsmelding 2023 / Bærekraftsrapport 2023

Arbeid med bærekraft i Innherred Renovasjon

Klimaendringer og arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål er noen av de viktigste utfordringene verden står overfor.

Innherred Renovasjon IKS skal være en pådriver for utvikling av bærekraftige løsninger, og har lenge hatt et tydelig miljøfokus. Vår viktigste oppgave er å legge tilrette for kildesortering, gjenbruk og materialgjenvinning av avfallet vi samler inn.

Vi skal gjøre det enklere å sortere mer! Vi kan alle gjøre litt, og de små valgene vi tar hver eneste dag utgjør en stor forskjell.

Sammen med våre eierkommuner har vi vært tidlig ute med å tilby et høyt differensiert tjenestetilbud, og lagt til rette for at innbyggerne kan bli aktive bidragsytere i en sirkulær økonomi. Godt arbeid over tid har gitt resultater og vi er idag et av avfallsselskapene som ligger lengst fremme med tanke på materialgjenvinning. Vi har en materialgjenvinningsgrad på nærmere 55% i 2023.

I 1993 var Innherred Renovasjon IKS først i Norge med innføring av 3- dunksystemet.

Fri levering på gjenvinningsstasjoner for både husholdninger og hytter.

Tidlig etablering av ombruksbutikker i både Levanger og Stjørdal.

Pådriver for etablering av returfiberanlegg hos Norske Skog.

Initiativtaker og største eier i Ecopro AS og Ecogas AS, Norges mest effektive biogassanlegg.

Største pådriver for etablering av biogass-stasjoner i Stjørdal og Levanger.

Tidlig satsing på bunntømte og nedgravde løsninger for husholdninger.

Jobbes med å etablere full kildesortering for hytte- og fritidseiendommer.

Fra 2019 ble det innført egne glass- og metallbeholdere til husholdninger.

Henter avfall hjemme hos abonnentene 36 ganger i året.

Inneværende strategiplan løper ut 2024, og vi skal nå rigge oss ytterligere for fremtiden. Arbeidet med ny strategiplan fra 2025 er godt i gang, og Innherred Renovasjon skal ta en tydelig posisjon med gjennomgående fokus på bærekraft i hele virksomheten, fra overordnet strategi til daglige operative valg.

Som et ledd i å styrke Innherred Renovasjons arbeid med bærekraft ble det i 2023 opprettet og besatt en ny stilling som HMS- og bærekraftkoordinator.

Vårt videre arbeid med bærekraft innebærer fokus etter tre parametere; klima og miljø, sosiale forhold og økonomisk bærekraft. Vi ser at det å identifisere muligheter innenfor sosial bærekraft, eksempelvis gjennom tettere samarbeid med eierkommuner og andre samarbeidspartnere er noe vi skal utforske i årene som kommer.

Samarbeid og god kommunikasjon vil være en viktig suksessfaktor for å nå målene i årene som kommer. Sammen spiller vi en viktig rolle for miljøet og fremtidas generasjoner i Trøndelag!

Geir Tore Leira
Administrerende direktør

Om årets bærekraftsrapport

Årets bærekraftsrapport gir et overblikk over nåsituasjonen i Innherred Renovasjon IKS. Innherred Renovasjon er en viktig aktør for våre eierkommuner, og spiller en viktig rolle i kommunenes arbeid med FNs bærekraftsmål. Rapporten skal gi en god oversikt over hvordan Innherred Renovasjon jobber med bærekraft i dag, og med tanke på fremtidige mål og initiativer i årene som kommer. Rapporten må videre sees i sammenheng med Innherred Renovasjons årsmelding for 2023.

For å styrke arbeidet med bærekraft i avfallsbransjen har vi blant annet etablert et felles nettverk med fokus på bærekraft og fremtidig rapportering. Flere selskaper i Midt-Norge er med i det regionale bærekraftsnettverket som skal bidra til kunnskaps- og erfaringsutveksling.

Bærekraft og samfunnsansvar

“… Bærekraftig utvikling er utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.”

Brundtland Kommisjonen (1987)

En bærekraftig virksomhet balanserer forholdet mellom økonomi, sosiale forhold og miljø på en god måte. Samfunnsansvar og bærekraftig utvikling henger sammen; å bidra til en bærekraftig utvikling er en sentral del av Innherred Renovasjons samfunnsansvar.

Miljøpolicy og strategisk målsetting:

Vår visjon «Itjnå e søppel» og hovedmålet om å være en pådriver for bærekraftige løsninger gir en god ramme for selskapets initiativ. Visjonen og hovedmålet reflekterer videre organisasjonens engasjement for miljøbeskyttelse og forurensningsforebygging. Dette reflekteres i vårt arbeid med å være ISO sertifisert i 14001; miljøstyring.

Samarbeid for en bærekraftig fremtid

Samarbeid med eiere, renovasjonsselskaper, innbyggere og andre interessenter vil være en viktig suksessfaktor for å nå målene i årene som kommer. Her står FNs bærekraftsmål nummer 17, «Samarbeid for å nå målene» sentralt. Dette målet understreker viktigheten av samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.

Samarbeid og kunnskapsdeling på tvers har lenge vært godt forankret i avfallsbransjen, hvorav Innherred Renovasjon har vært en pådriver for å få etablert flere bransjenettverk og samarbeidsarenaer. Blant annet kan følgene initiativ nevnes;

Innherred Renovasjon deltar i klyngesamarbeidet Civac som er en ressursklynge som jobber for å skape nye sirkulærøkonomiske verdikjeder med mål om vekst – basert på resirkulerte ressurser og ny teknologi. Under denne paraplyen deltar Innherred Renovasjon i SeSammen, et samarbeid mellom avfallsselskaper i Midt- Norge.

I 2023 har Innherred Renovasjon vært engasjert i et prosjekt om bærekraft og bærekraftsrapportering for avfallsselskaper. Gjennom dette samarbeidet deler vi kunnskap, beste praksis og ressurser for å forbedre våre bærekraftige initiativer og for å bidra til positiv endring i våre lokalsamfunn.

Innherred Renovasjon deltar også i prosjektet ReIT. ReIT er et samarbeid mellom 5 avfallsselskaper hvor bærekraftig utvikling og samarbeid står sentralt. ReIT skal fremover være en felles innovasjonsarena hvor hovedmålet er utvikling av digitale løsninger som skal gi merverdi for eiere, kunder og ansatte. Ved å samarbeide med andre aktører i bransjen og investere i innovasjon, bidrar vi til å realisere målet om en mer bærekraftig verden for kommende generasjoner.

ESG-rapportering – Mål og resultater

Vårt arbeid med bærekraft innebærer fokus etter tre parametre; klima og miljø, sosiale forhold og økonomisk bærekraft. Dimensjonene henger tett sammen og er avgjørende for å sikre en helhetlig og varig tilnærming til bærekraft.

Bærekraftig utvikling består av tre dimensjoner: økonomi, miljø og sosiale forhold.

3.1 Miljø

I en verden preget av en eskalerende klimakrise som følge av menneskeskapte klimagassutslipp, står vi som samfunn overfor store utfordringer. Innherred Renovasjon forplikter seg til å adressere disse problemene ved å implementere tiltak som reduserer avfallsmengder, fremmer gjenvinning, og minimerer miljøpåvirkningen av renovasjonsprosesser.

Vi klarte i 2023 å opprettholde en materialgjenvinningsgrad på nærmere 55 %, noe som betyr at innbyggerne sammen med Innherred Renovasjon er blant de aller beste i landet på kildesortering. Samtidig har selskapet en av de laveste enhetskostnadene pr tonn avfall i regionen. Inneværende strategiplanen er i tråd med EUs mål om å oppnå 55 % materialgjenvinning innen 2025. Mot 2030 må det derimot gjøres en del strategiske grep om vi skal nå mål om 60 % materialgjenvinning innen 2030 og 65 % innen 2035.

På våre 9 gjenvinningsstasjoner har vi gjennom 2023 hatt kontinuerlig fokus på å ta ut mer ressurser til gjenvinning. Blant annet ble det innført krav om blank plastsekk ved levering av avfall som et grep for å bidra til renere fraksjoner. I 2023 så vi en økning i materialgjenvinning fra 49 % i 2022, til 50 % i 2023 ved selskapets gjenvinningsstasjoner. I 2023 har vi fått utsortert mere rent treverk på våre gjenvinningsstasjoner, og i løpet av våren 2024 er dette på plass på alle våre stasjoner. Dette er tiltak som øker gjenvinningsgraden ytterligere.

Fra gjenvinningsstasjonene ble det hentet ut varer på totalt 550 tonn som gikk til ombruk og videre salg på våre bruktbutikker i Levanger og Stjørdal.

Minimering av vårt eget fotavtrykk og jobbe for mer bærekraftige logistikkløsninger har vært, og er et viktig satsingsområde i et miljøperspektiv. I 2023 hadde vi 9 kjøretøy (7 av disse renovasjonsbiler) som kjører på biogass fra Ecopro AS i Verdal. Som en del av å redusere egne utslipp jobbes det med en overgang til en fossilfri transport og maskinpark i løpet av neste strategiperiode.

22 648

tonn avfall ble til nye produkter i 2023

*mål om 55 % materialgjenvinning innen 2025. 60 % materialgjenvinning innen 2030 og 65 % innen 2035.

3.2 Sosialt

Bærekraftig utvikling handler ikke bare om miljø og økonomi, men også om å skape rettferdige og anstendige livsgrunnlag for alle. Innherred Renovasjon IKS setter søkelys på å styrke sosiale forhold gjennom initiativer som fremmer utdanning, anstendig arbeid, likestilling og et inkluderende samfunn.

 

Kjønnsbalanse og likestilling

Kjønnsfordelingen blant de ansatte i Innherred Renovasjon viser en overvekt av menn. Selskapets virksomhet bærer preg av tradisjonelt mannsdominerte stillingskategorier. Her vil vi ha fokus på å øke kvinneandelen i årene fremover. De fleste kvinner arbeider i dag innen administrative eller kunderettede funksjoner.

Kompetanse

Innherred Renovasjon oppfordrer og legger til rette for at ansatte som ønsker skal kunne ta fagbrev. Innherred Renovasjon IKS er godkjent lærlingebedrift. Det var i 2023 to lærlinger. Tre fagprøver ble bestått i 2023. En innen kontor- og servicefaget og to innen gjenvinningsfaget.

 

Systematisk helse, miljø og sikkerhetsarbeid

Vi har satt oss et overordnet mål om å integrere helse, miljø og sikkerhet (HMS) i alle deler av vår virksomhet. Dette skal oppnås gjennom systematisk styring og oppfølging av HMS-arbeidet, med like stor prioritet som tjenesteproduksjon og økonomiske aspekter.

Vi forplikter oss også til å skape et helsefremmende og inkluderende arbeidsmiljø, hvor vi legger til rette for faglig og personlig utvikling basert på den enkeltes behov og livssituasjon. Nulltoleranse mot mobbing og trakassering praktiseres, og vi oppfordrer ansatte til å varsle om kritikkverdige forhold.

Styring og oppfølging av HMS-forholdene er en kontinuerlig prosess med mål om forbedring. Vi forventer aktiv deltakelse fra alle ansatte for å identifisere områder for forbedring og implementere tiltak.

Innherred Renovasjon IKS forplikter seg også til å utvikle en miljøvennlig drift som imøtekommer kundenes behov og forventinger. Vi stiller klare krav til våre leverandører og samarbeidspartnere for å styrke vår miljøprofil og redusere vår påvirkning på miljøet.

Utviklingen av en god HMS-kultur er et ansvar for ledelsen, som forplikter seg til å støtte og legge til rette for at alle medarbeidere kan bidra til å utvikle en positiv HMS- kultur.

Systematisk HMS-arbeid er ikke bare viktig for å ivareta våre ansatte og miljøet, det bidrar også til å oppfylle vårt samfunnsansvar og sikre at vi opererer i samsvar med norsk lov.

Siden 2013 har Innherred Renovasjon IKS vært forpliktet til å sikre et trygt og sikkert arbeidsmiljø gjennom etableringen av Arbeidsmiljøutvalget (AMU) i samsvar med arbeidsmiljølovens kapittel 7. HMS-statistikken har alltid vært en sentral og nødvendig del av våre møter, hvor vi analyserer og vurderer eventuelle uønskede hendelser for å identifisere gjentakende årsaker.

Vårt fokus på å opprettholde et systematisk HMS-arbeid er av avgjørende betydning, selv i perioder med lav forekomst av uønskede hendelser. Dette er ikke en grunn til å senke vårt engasjement, men heller en oppfordring til å fortsette vårt gode arbeid med å sikre en trygg og god arbeidsplass for alle våre ansatte. Vi forplikter oss til å fortsette vår innsats med å overvåke, evaluere og forbedre våre HMS-praksiser, med mål om å opprettholde det høyeste nivået av sikkerhet og trivsel.

 

3.3 Økonomi

Den økonomiske dimensjonen handler for Innherred Renovasjon om å bruke ressursene på en slik måte at dagens økonomiske utvikling ikke går på bekostning av fremtidig økonomisk utvikling.

Innherred Renovasjon IKS legger vekt på vår forpliktelse til bærekraftig finansiering
gjennom bruk av grønne lån. Siden 2019 har vi aktivt tatt i bruk grønne lån for å
finansiere investeringer som har en tydelig positiv miljø- og klimaeffekt. Disse lånene
blir innvilget etter søknad og i tråd med våre egne kriterier. Videre kan bare tiltak som
har bærekraftige og miljøvennlige formål finansieres gjennom slike lån.

Ved utgangen av 2023 utgjorde grønne lån 16 % av vår totale låneportefølje på rundt 190 millioner kroner.

Dette understreker vår forpliktelse til å investere i prosjekter og tiltak som ikke bare er økonomisk levedyktige, men også bidrar positivt til miljøet og samfunnet.

Økonomisk rapportering dekkes videre i årsmelding for 2023.

Fremtidige mål og initiativer

Frem til neste års rapportering planlegger vi å ha tatt i bruk verktøy for beregning av klimaregnskap og har ambisjon om å rapportere etter en anerkjent standard for bærekraftrapportering.

Innherred Renovasjon har alltid vært drevet av et langsiktig perspektiv og med et tydelig miljøfokus. Frem til neste års rapportering, og i arbeidet med ny strategiplan fra og med 2025 skal vi identifisere klare mål og delmål for å sikre at vår virksomhet konsekvent bidrar til en positiv innvirkning på samfunnet og miljøet.

FNs bærekraftsmål nummer 17, «Samarbeid for å nå målene» vil stå sentralt for vårt arbeid med bærekraft fremover.

Dette målet understreker viktigheten av samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.

Gjennom en målrettet tilnærming til FNs bærekraftsmål skal vi jobbe for kontinuerlig forbedring. Videre skal vi aktivt arbeide med å identifisere, implementere og forbedre tiltak som adresserer de spesifikke utfordringene og mulighetene relevant for Innherred Renovasjon.

Innherred Renovasjon skal jobbe videre med å inkludere alle deler av organisasjonen i arbeidet med bærekraft og samfunnsansvar. Vi skal ha en integrert tilnærming til bærekraftsarbeidet og vi mener det er viktig å tenke bærekraft i alle ledd for at vi skal kunne nå målene vi setter oss i årene fremover.

Til syvende og sist handler det for oss om å levere bærekraftige løsninger til våre eierkommuner, innbyggere, kunder og samarbeidspartnere knyttet til håndtering og gjenvinning av avfall. Gjennom samarbeid med våre interessenter, skal vi tilby vår kompetanse slik at de kan gjøre valg som bidrar til å innfri sine og samfunnets bærekraftmål.

Vi forplikter oss til kontinuerlig forbedring av våre miljøprestasjoner og samfunnsansvar. Dette inkluderer regelmessig gjennomgang av våre prosesser, implementering av ny teknologi og innovasjon for å redusere miljøpåvirkningen.

Bærekrafts initiativer

Gjennom kompetanseheving og formidling skal vi informere og påvirke våre kunder til å ta bærekraftige valg.

Øke materialgjenvinningsgraden fra 55 % i 2025 til 60 % i 2030.

Redusere utslipp - minimering av vårt eget fotavtrykk og jobbe for mer bærekraftige logistikkløsninger.

Forberedt på nye reguleringer og krav som direkte og indirekte, vil påvirke hvordan vi skal jobbe med bærekraft.

Identifisere muligheter innenfor sosiale bærekraft, eksempelvis gjennom samarbeid med eierkommuner og andre samarbeidspartnere.

Null visjon for skader og ulykker.

Vi skal være en trygg og inkluderende arbeidsplass som gir alle mulighet til å lykkes uavhengig av kjønn, etnisitet og bakgrunn.

Kommunikasjon spiller også en nøkkelrolle i våre fremtidige mål, og vi vil styrke vårt kommunikasjonsarbeid for å skape bevissthet og engasjement blant interessenter. Gjennom åpen dialog og informasjonsdeling ønsker vi å inspirere andre til å ta del i reisen mot en mer bærekraftig fremtid.

kontakt oss

telefon

74028840