Årsmelding 2022 / Årsberetning og regnskap 2022

Årsberetning og regnskap 2022

Regnskap og noter

årsberetning 2022

1. Innherred Renovasjon IKS – virksomhet

Innherred Renovasjon IKS er renovasjonsselskapet for 9 kommuner i Trøndelag. Selskapets forretningsidé er: «Innherred Renovasjon IKS skal tilby innbyggerne effektive renovasjonstjenester med høyt servicenivå. Med fremtidsrettet teknologi, kompetanse og miljøfokus løser vi eierkommunenes oppgaver innenfor avfallsbehandling, gjenvinning og ombruk.»

Selskapet klarte i 2022 å opprettholde en materialgjenvinningsgrad på 55 %, som betyr at innbyggerne sammen med selskapet er blant de aller beste i landet på kildesortering. Samtidig har selskapet en av de laveste enhetskostnadene pr tonn avfall i regionen.

Innherred Renovasjon IKS har ansvar for husholdningsavfallet til 91 350 innbyggere (37 600 abonnement), renovasjon for 12 200 fritidsboliger/hytter, og slaminnsamling i kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Malvik, Selbu, Meråker, Tydal og Frosta.

Selskapets hovedkontor er lokalisert på Mule i Levanger kommune. Her ligger også et behandlingsanlegg der avfall sorteres og pakkes for videre transport. I tillegg har Innherred Renovasjon IKS gjenvinningsstasjoner i alle 9 eierkommunene, samt bruktbutikker i Levanger og Stjørdal. Selskapet driver også eget deponi i Skjørdalen i Verdal kommune.

Innherred Renovasjon IKS ble etablert i 1985. Selskapet har helt fra starten av vært en innovativ aktør i bransjen og en pådriver for å utvikle bransjen i retning mot kildesortering og ombruk. Innherred Renovasjon IKS er et av de ledende avfallsselskap i Norge, og selskapets visjon er «Itjnå e søppel».

Innherred Renovasjon IKS er et konsern som består av morselskapet Innherred Renovasjon IKS, og datterselskapene Retura IR AS og Røros Container og Miljø AS. Datterselskapene er ansvarlig for avfallsbehandling knyttet til næringslivet. Innherred Renovasjon IKS har inngått avtaler med datterselskapene i tråd med gjeldende regelverk, på de berøringspunkter som er felles.

Konsernet Innherred Renovasjon IKS er deleier i flere selskap hvorav selskapene Ecopro AS, Ecogas AS, ReTrans Midt AS, Trøndelag Gjenvinning AS, Isak D. Westgaard AS og Jordfabrikken AS er tilknyttede selskap (selskap hvor eierandelen er mellom 20 og 50 %). EMG AS og Norsk Bildemontering AS er tilknyttede selskap gjennom Retura IR AS. I konsernregnskapet inkluderes både heleide datterselskap og tilknyttede selskap.

Morselskapet Innherred Renovasjon IKS forvalter eierkommunenes ansvar for husholdningsrenovasjon og septikinnsamling, og skal gi innbyggerne i kommunene best mulige tjenester. Dette innebærer også at vi kjøper tjenester som er nødvendig, og følger opp avtaler knyttet til dette.

Selskapet vedtatte strategiplan gjelder for perioden 2020-2025. Denne slår fast at selskapet jobber mot EUs mål på 55 % materialgjenvinning innen 2025, 60 % innen 2030, og 65 % innen 2035. Selskapet jobber aktivt for å legge til rette for at vi i samarbeid med våre eierkommuner og innbyggere skal nå disse målene innen materialgjenvinning og ombruk.

Det er arbeidet med ny renovasjonsforskrift og slamforskrift. Forslag til nye forskrifter er vedtatt sendt ut på høring av alle våre eierkommuner, slik at det ligger til rette for at nye forskrifter kan tre i kraft 1.1.2024. Forskriftene er et verktøy for å sikre at Innherred Renovasjon IKS er i front med å oppfylle krav og målsetninger.

Myndighetene jobber med å lage avgiftssystem for å stimulere til økt kildesortering som gir større grad av materialgjenvinning og ombruk. Å legge til rette for forbedret kildesortering hos abonnentene er et viktig strategisk mål for selskapet.

Det jobbes aktivt for å bedre kvaliteten på avfallsfraksjoner, slik at de kan utnyttes som ressurser i et videre nedstrømsmarked.

I 2022 startet vi arbeidet med å øke kvaliteten på innsamlet plast ved å innføre egne ruter. Tidligere ble plasten samlet inn og fraktet sammen med papir.

Et viktig satsingsområde for selskapet er gjenvinningsstasjonene, der målet er å øke materialgjenvinningsgraden gjennom et godt tilbud til innbyggerne. Mengden til materialgjenvinning økte med ca 8 % fra 2021 til 2022 på gjenvinningsstasjonene.

I 2022 økte vi uttaket av rent trevirke ved å tilby levering av egen fraksjon på de fleste av våre gjenvinningsstasjoner. Selskapet gjennomførte sommeren 2022 et prosjekt for å se på hva som er salgbare varer av det som kommer inn på gjenvinningsstasjonene våre. Varegrupper som byggevarer, redskap og maling ble solgt i et popup-marked ved Bruktbo Levanger i 5 uker. Det var stor interesse hos publikum, og en omsetningsøkning for Bruktbo i perioden.

Som følge av økt fokus på gjenbruk hos oss og i samfunnet generelt økte omsetningen i bruktbutikkene med ca. 13 % i 2022.

Avfallsmengdene i 2022 var på nivå med mengdene før pandemien brøt ut i 2020.

Selskapet investerte i 2022 for 16 mill. Investeringene er finansiert med opptak av nye langsiktig lån. Flere av selskapets investeringer har fått innvilget grønne lån.

Styret er opptatt av å balansere kostnader for innbyggerne og økte miljøkrav.

 

2. Arbeidsmiljø, skader og ulykker
Det totale sykefraværet for konsernet var i 2022 8,6 %. Morselskapet hadde et sykefravær på 7,9 %, der langtidsfravær utgjør 4,1 %.

Datterselskapet Retura IR AS har et samlet sykefravær på 12,9 %, der langtidsfravær utgjør 10 %.

Røros Container og Miljø As har et samlet sykefravær på 6,6 %, der langtidsfravær utgjør 3,8 %.

Konsernet har som mål at sykefraværet ikke overstiger 7 %.

Årets fravær kan ikke tilskrives arbeidsmiljømessige forhold.

Innherred Renovasjon IKS arbeider aktivt med helse, miljø og sikkerhet. Konsernet har avtale med Medco dinHMS AS om bedriftshelsetjeneste.

Det er etablert industrivern på anlegget på Mule i Levanger.

Det er registrert 1 personskade med fravær i konsernet i 2022, dette i morselskapet.

3. Likestilling og diskriminering

I selskapet er det ved utgangen av 2022 ansatt 60 menn (57,5 årsverk) og 24 kvinner (21,5 årsverk). Konsernet har totalt 111 ansatte (105,5 årsverk), 83 (80 årsverk) menn og 28 (25,5 årsverk) kvinner.

Innherred Renovasjon IKS er opptatt av at våre medarbeidere skal representere et mangfold i alder, kjønn og kulturell bakgrunn.

I konsernledelsen er det 2 menn og 3 kvinner.

Styret for Innherred Renovasjon IKS har 7 medlemmer, 3 kvinner og 4 menn.

Innherred Renovasjon IKS er godkjent lærlingebedrift. Det er i 2022 en kvinnelig lærling.

Selskapet har også en kvinnelig trainee.

Det er utarbeidet en egen likestillingsredegjørelse. Denne publiseres på selskapets hjemmesider.

 

 4. Ytre miljø – miljøarbeid                                                                           

Selskapet har ansvar for innsamling av husholdningsavfall i eierkommunene, drift av 9 gjenvinningsstasjoner og flere andre egne anlegg. Selskapet samler også inn slam fra både private slamavskillere/septiktanker og kommunale renseanlegg. Disse aktivitetene kan påvirke miljøet. Innherred Renovasjon IKS arbeider bevisst med at all virksomhet skal skje med minimale belastninger på det ytre miljø og med høy kvalitet.

Selskapet vurderer kontinuerlig miljøvennlige løsninger når vedlikehold og investeringer gjøres. På denne måten utvikles bilparken fra fossilt drivstoff til biogass, og bruk av solcelleanlegg og LED-lys reduserer strømforbruket.

Høy gjenvinningsgrad viser at selskapets løsninger for innbyggerne bidrar positivt til miljøet.

For selskapets deponi foreligger det et etterdriftsansvar, og selskapet avsetter årlig midler for å dekke fremtidige kostnader med deponiet.

I forbindelse med kjøp av tjenester stilles det strenge krav til de parter Innherred Renovasjon IKS inngår avtale med.  Selskapet er sertifisert etter miljøstandarden NS-EN ISO 14001. Det foretas årlig ekstern revisjon.

Det er utarbeidet en egen redegjørelse i henhold til åpenhetsloven. Denne er publisert på selskapets hjemmesider.

 

5. Framtidsutsikter

Avfallspolitikken har de siste årene endret seg og tatt viktige steg fra en lineær økonomi til sirkulærøkonomi. Bransjen står foran store endringer i årene som kommer for å bidra til utnyttelse av ressurser gjennom gjenbruk og materialgjenvinning.

Styret har fokus på at gebyrkostnadene for innbyggerne skal holdes så lave som mulig. Samtidig ser vi at det er nødvendig å gjøre investeringer og å utvikle tjenestene videre for å oppnå miljømål. Styret har som målsetning å øke materialgjenvinningsgraden i henhold til nasjonale krav, og ta vare på selskapets posisjon som en av de ledende i Norge.

 Den enkelte kommune vil i fremtiden få direkte krav om å dokumentere materialgjenvinningsgraden, og Innherred Renovasjon IKS vil være et godt verktøy for eierne. Nasjonale myndigheter har signalisert at økte miljøkrav medfører risiko for økte kostnader. Gode måltall for materialgjenvinning og ombruk så langt viser at våre innbyggere og eiere har svært gode forutsetninger for å nå EUs målsatte materialgjenvinningsgrad.

Styret er opptatt av å hente ut mulige gevinster som kan oppnås gjennom samarbeid med andre. Selskapet deltar i flere samarbeidsprosjekt blant renovasjonsselskapene i Trøndelag, og det utvikler seg stadig tettere samarbeid.

Sammen med 6 andre renovasjonsselskaper i Midt Norge gjennomføres en satsing på digitale verktøy. Målet er å møte fremtidens krav til bla rapportering og kommunikasjon på en god måte.

I 2017 startet et samarbeid om etablering av et ettersorteringsanlegg for restavfall i Midt-Norge. Samarbeidet ble formalisert gjennom etablering av selskapet Sesam Ressurs AS. Norske myndigheter vedtok i 2022 nytt kapittel 10a i avfallsforskriften, som innebærer krav til kommunene om utsortering av matavfall og plastavfall.

Innen 2028 skal minimum 55% av plastavfallet være utsortert, og innen 2035 skal mat og plastavfall ha en utsorteringsgrad på minimum 70%.

For å nå de fremtidige kravene vurderes ettersortering som et nødvendig tiltak. Potensialet for å redusere restavfall er stort, det er beregnet at mellom 60 og 70% av restavfallet kan materialgjenvinnes gjennom økt sortering.

I 2022 vedtok de 7 eierselskapene å tilføre ny kapital til selskapet, som nå jobber aktivt med forprosjektering. I løpet av 2023 vil det være nærmere et endelig vedtak om etablering av et felles ettersorteringsanlegg.

Årsregnskapet gir etter styrets mening et rettvisende bilde av resultat og utvikling av foretakets virksomhet og dets stilling pr 31.12.2022.

Styret bekrefter at forutsetning om fortsatt drift er til stede og lagt til grunn ved utarbeidelse av regnskapet. Det har ikke inntrådt forhold etter regnskapsårets utgang som er av betydning ved bedømmelse av selskapets stilling.

 

6. Finansiell risiko, markedsrisiko, kredittrisiko og likviditetsrisiko

Innherred Renovasjon IKS driver i henhold til regelverket til selvkost for behandling av husholdningsavfall. Aktiviteten er lovregulert slik at selskapet har enerett på å utføre disse tjenestene. Dermed er det ingen markeds- og finansiell risiko. Lån blir tatt opp innenfor rammen av lånegarantier fra medlemskommunene og lånene gis til samme vilkår som kommunene har. Renovasjonsgebyr for husholdning og slam kreves inn to ganger pr år, mens gebyr for hytte/fritid kreves inn en gang pr år. Likviditeten i selskapet er tilfredsstillende.

Det er tegnet forsikring for styrets medlemmer for deres mulige ansvar overfor foretaket og tredjepersoner.

 

7. Samfunnsansvar

Innherred Renovasjon IKS sin hovedoppgave er å ivareta eierkommunenes oppgaver innenfor avfallsbehandling, gjenvinning og ombruk.

Selskapet har som mål å levere godt innenfor kundetilfredshet, bærekraftig miljø, medarbeidertilfredshet, gebyrutvikling og innovasjon.

Innherred Renovasjon IKS har i alle år hatt fokus på materialgjenvinning. Dette er i samsvar med avfallspolitikk på nasjonalt nivå og i EU.

Innherred Renovasjon har posisjonert seg ved ulike tiltak knyttet til kildesortering, slik at selskapet stadfester seg som ledende nasjonal avfallsaktør.

Redegjørelse om selskapets arbeid i forhold til åpenhetsloven publiseres på selskapets hjemmeside.

 

8. Årsregnskap og disponeringer

Innherred Renovasjon IKS sitt resultat før skatt ble i 2022 et overskudd på

NOK 1 582 233.

Innherred Renovasjon IKS er skattepliktig for den delen av selskapets aktivitet som betraktes som behandling av næringsavfall. Resultatet knyttet til næring var på 6 458 983, som gir en beregnet skattekostnad på NOK 1 706 759.

Resultat etter skatt ble et underskudd på NOK -124 526.

Gebyrene dekker ikke kostnadene, og dette medfører planlagt justering av selvkostfondene for husholdnings- og hytte/fritidsrenovasjon samt slam husholdning.

Regelverket for beregning av gebyr for avfallstjenesten krever at inntekter og kostnader skal gå i balanse (selvkostprinsippet) over en periode på 3-5 år. For lite innbetalt avgift i forhold til kostnader må kreves inn i påfølgende år fra abonnentene, mens for mye må føres tilbake, gjennom såkalte selvkostfond.

Innherred Renovasjon IKS har selvkostområdene husholdningsrenovasjon, hytte/fritidsrenovasjon og slam hentet hos abonnentene.

Det samme gjelder behandling av slam fra kommunale renseanlegg og

innsamling og behandling av kommunalt næringsavfall.

Disse aktivitetene håndteres på tilsvarende måte som de lovpålagte selvkostområdene med egne selvkostfond.

Resultat for selvkostområdene og status for selvkostfondene er slik:

Pliktig selvkostområde

Saldo 31.12.2021

Resultat 2022

Tilførte renter

Saldo 31.12.2022

Husholdningsrenovasjon

2 841 188

-5 331 600

6 202

-2 484 210

Hytterenovasjon

661 430

-764 408

9 873

-93 105

Slam husholdning

1 707 283

-1 689 071

30 507

48 719

Selvkostområde

Saldo 31.12.2021

Resultat 2022

Tilførte

renter

Saldo 31.12.2022

Slam kommunale renseanlegg

-1 233 293

1 073 517

 

-159 776

 

Kommunalt næringsavfall

219 944

-3 183

 

216 761

Etter lovpålagte reguleringer av selvkostfond og renteberegning av disse fondene, samt regulering av ikke pliktige selvkostfond, framkommer et netto overskudd etter skatt på 6 543 637 som kan disponeres.  

Overskuddet foreslås disponert slik:

Overført til egenkapital           6 543 637.

Konsernets samlede årsresultat er et overskudd etter skatt på 3 300 009, mot et overskudd i 2021 på 7 416 802. Både morselskapet, datterselskap og flere av de tilknyttede selskapene leverer svakere resultater enn året før.

I konsernregnskapet inngår Innherred Renovasjon IKS sin relative andel av resultatet i de tilknyttede selskap med et positivt resultat på 1 369 875 (se for øvrig note 5 i årsregnskapet).

Konsernet hefter ikke for de enkelte datter- og tilknyttede selskap sine resultat, ut over innskutt aksjekapital.

 

 

Resultat etter skatt

Innherred Renovasjon IKS

-124 526

Retura IR

2 079 396

RCM

306 506

Avskrivning Goodwill

-331 241

 

 

Ecopro AS inkl Ecogas AS

488 329

Trøndelag Gjenvinning AS inkl Isak D. Westgård AS

757 805

Retrans Midt AS

115 681

Jordfabrikken AS

63 011

EMG AS

21 090

Norsk Bildemontering AS

-76 041

 

 

Resultat

3 300 009

 

Levanger 12.05.2023

Ole Tronstad

STYRELEDER

Knut Bakkejord

STYREMEDLEM

Magni Fossbakken

NESTLEDER

Izabela Vang

STYREMEDLEM

Ingunn Kjelstad

STYREMEDLEM

Jon Arvid Lie

STYREMEDLEM

Johan Arnt Vatnan

STYREMEDLEM

Geir Tore Leira

DIREKTØR

regnskap 2022

Noter 2021

Årsregnskap 2022
Årsregnskap 2022
Revisjonsberetning 2022
Revisjonsberetning 2022

kontakt oss

telefon

74028840

e-post

post@ir.nt.no

web

innherredrenovasjon.no