Årsmelding 2023 / Status 2023
Tilbakeblikk 2023
Her er noe av aktiviteten som har preget det siste året.Brennaktuell batterikampanje
Vi hører stadig om batterier som fører til brann i både renovasjonsbiler og på gjenvinningsanlegg. De siste årene har branner forårsaket av feilsorterte batterier stadig vært i nyhetsbildet, og nesten 85% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier (kilde: Norsk Industri).
Innherred Renovasjon opplevde ingen alvorlige branner i 2023.
I gjenvinningsbransjen er det utbredt kunnskap om at batterier som kastes eller oppbevares feil kan forårsake brann. Men generelt i befolkningen er det liten innsikt knyttet til dette.
Høsten 2023 sto en samlet bransje bak en større batterikampanje hvor målet var å få folk til å kildesortere batterier riktig. LOOP-Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning utviklet og organiserte kampanjen, basert på innsikt og tilbakemeldinger fra alle som samler inn og gjenvinner batterier.
– Stadige branntilløp gir høyere forsikringspremie og bremser utviklingen med å få på plass flere og moderne gjenvinningsanlegg, i tillegg til at verdifulle ressurser som kunne vært gjenvunnet går tapt. Med denne kampanjen ønsket vi å bidra til folkeopplysning om hvordan batterier skal sorteres riktig, slik at vi sammen kan snu den farlige utviklingen.
Batterikampanjen var i 2023 et av Innherred Renovasjons største kommunikasjonstiltak. Kampanjen ga gode resultater og sikret god synlighet både lokalt og nasjonalt. Med korte og tydelige budskap besto kampanjen av blant annet animerte filmsnutter, stillbilder og annonser.
Sortere.no ble satt som landingsside for kampanjen, og med mer informasjon om sortering av batterier og hvorfor dette er viktig med tanke på brann, miljøgifter på avveie og ressursutnyttelse.
Årets leverandør av glass og metallemballasje
I sterk konkurranse med flere selskaper mottok Innherred Renovasjon utmerkelsen «Årets leverandør 2023» av glass og metallemballasje til Sirkels anlegg i Fredrikstad.
Sirkel deler ut pris til de som jobber ekstra godt med kvaliteten på glass og metallemballasjen, og slik bidrar til enda bedre materialgjenvinning. Et viktig parameter for oss har vært å få økt mengden utsortert glass/metall til gjenvinning. Egne dunker til abonnentene våre, og bedre kildesortering hjemme har bidratt til at vi har fått økt mengdene betraktelig.
Innherred Renovasjon har siden henteordning ble innført på glass og metallembalasje i 2019 hatt en økning i innsamlet mengde på 34 %. Langsiktig arbeid, med fokus på kvalitet i alle ledd og i hele verdikjeden, samt god kommunikasjon har vært nøkkelfaktorer for det gode resultatet.
I tillegg må vi gi en stor takk for god innsats og sortering til abonnentene våre, og ikke minst alle i Innherred Renovasjon som bidrar til å levere høy kvalitet på arbeidet hver eneste dag, fra innsamling til sortering og etterbehandling.
Norge er i verdenstoppen på kildesortering av glassemballasje og alt av glass og metallemballasjen som kildesorteres leveres til Sirkel i Fredrikstad. Glassemballasjen som samles inn sorteres så etter farge og størrelse, og 100% av det utsorterte glasset blir til nye produkter.
Bruk blank sekk – vis oss at du kan sortere
I 2023 valgte Innherred Renovasjon å innføre et påbud om blank sekk for levering av restavfall på gjenvinningsstasjonene. Dette ble gjort som et tiltak for å hindre at farlig avfall og elektronikk ikke skal havne på avveie, og for å få mer avfall til gjenvinning.
Farlig avfall slik som batterier, elektronikk, sprayflasker og kjemikalier inneholder miljøgifter som kan skade mennesker og miljø, og gir stor risiko for brann under mellomlagring og omlasting hvis de får ligge i restavfallet.
I praksis betydde dette at man ikke fikk levere restavfall i svarte eller fargede søppelsekker på gjenvinningsstasjonene. Kom du med en svart sekk kunne du få beskjed om å vise hva som er i sekken, og eventuelt ettersortere ved behov. Dette nettopp for å forhindre at farlig avfall blir feilsortert.
Det har vært lite motstand på tiltaket og folk flest har etterfulgt påbudet og bruker nå blanke søppelsekker. Går man på gjenvinningsstasjonen nå, så ser vi svært lite svarte sekker i restavfallet. Så tiltaket har blitt godt tatt imot og fulgt opp av innbyggerne! Men det vi ser er en del blanke sekker som er beregnet for plastemballasje. Så litt sekkeforvirring er det. Det vil være noe vi må informere mer om fremover.
Ved å bruke den blanke sekken gjør vi jobben med å plukke ut farlig avfall som er sortert feil enklere.
Mot full kildesortering for hytte og fritidsboliger
Mangel på kildesorteringsmuligheter for fritidsboliger har vært et kjent problem over hele landet. Fra 1. januar 2023 stiller nye EU-regler krav til at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle – også på hytta!
For Innherred Renovasjon har kildesortering for hytte og fritidsboliger stått på agendaen siden 2016 og gradvis har det blitt innført mer kildesortering ved returpunkt for hytter og fritidsboliger. Det betyr sortering av papp/papir, glass- og metallemballasje, matavfall, plastemballasje og restavfall. I 2023 har det blitt jobbet for å få på plass flere returpunkt, og nye returpunkt med full kildesortering er nå på plass iblant annet Selbu, Tydal og Inderøy.
Arbeidet med å legge til rette for full kildesortering for våre 12 200 hytteabonnenter har vært et tidkrevende og langsiktig arbeid. Gjennom et tett og godt samarbeid med både grunneiere og kommuner har de fleste av våre hytte- og fritidsabonnenter i dag en renovasjonsløsning med full kildesortering.
Oppgradering av eksisterende returpunkt, samt etablering av nye returpunkt fortsetter inn i 2024.
Nye forskrifter for husholdningsrenovasjon og slam
Gjennom hele 2023 har arbeidet med nye forskrifter for husholdningsrenovasjon og slam, (gjeldene fra 1. januar 2024) hatt mye fokus. Både internt i Innherred Renovasjon, men også blant eierkommuner, abonnenter og i mediebildet forøvrig.
Forskrift for husholdningsavfall og slam ble i behandlet og vedtatt i representantskapet til Innherred Renovasjon og i de fleste av eierkommune i desember 2023. De nye forskriftene skal erstatte dagens gjeldende forskrifter som trådte i kraft i 2006.
Med nye forskrifter gjeldene fra 1. januar 2024 ble det i løpet av høsten 2023 lagt ned mye arbeid i forberedelser og informasjon mot innbyggere før innføring av nye forskrifter ved årsskiftet.
For noen abonnenter vil det bli endringer, og den mest vesentlige endringen er nok at hver boenhet med fast helårlig bosetting nå utgjør et boligabonnement.
Ny forskrift vil bidra til likebehandling for alle boenheter. Forurensingsloven gir også noen retningslinjer og bestemmelser om ansvar og betaling for forurensning. Prinsippet om at forurenseren skal betale, er en sentral del av miljølovgivningen og tatt høyde for i ny renovasjonsforskrift.
Arbeidet med å iverksette ny forskrift vil pågå gjennom hele 2024 og informasjon vil sendes ut kommunevis fremover.
min side
Sammen med 6 andre renovasjonsselskaper i Midt-Norge ble det i 2023 jobbet for å realisere en felles drift- og innovasjonsarena (ReIT) hvor hovedmålet er utvikling av digitale løsninger som skal gi merverdi for eiere, kunder og ansatte.
Digitalisering og utvikling av selvbetjente løsninger er et viktig satsingsområde for Innherred Renovasjon, og Min side er et av prosjektene som er blitt realisert gjennom ReIT samarbeidet.
Høsten 2023 lanserte vi Min side som tilbyr selvbetjente løsninger 24/7 for inbyggerne.
På Min side kan kundene nå selv gjøre endringer i sitt abonnement, og kan i dag blant annet finne tømmehistorikk, oversikt over fakturaer og muligheter til å endre størrelser på avfallsdunker.
Min side er under kontinuerlig utvikling, og nye funksjoner som blant annet kundeidentifisering ved levering av avfall på gjenvinningsstasjoner og nettbutikkløsning er eksempler det jobbes med og som kan komme som nye funksjoner på Min side i tiden fremover.
Visste du at…
Hver innbygger leverte i snitt 432 kg husholdningsavfall i 2023
Vi henter avfall hjemme hos hver enkelt husstand 36 ganger i året
Vi håndterer rundt 25 000 kundehenvendelser i året
I våre 9 kommuner har vi totalt 115 returpunkt for hytte og fritidsrenovasjon
På våre 9 gjenvinningsstasjoner sorterer vi over 40 avfallstyper
Matavfallet blir til gjødsel for landbruket? Eller at våre renovasjonsbiler og rundt 100 busser i Trondheim kjører på biogass fra matavfallet som samles inn
Innherred Renovasjon i 1993 var først i Norge med innføring av 3- dunksystemet og kildesortering?
Vår viktigste oppgave er å legge til rette for kildesortering, gjenbruk og materialgjenvinning av avfallet vi samler inn. Vi skal fortsette med å gjøre det enklere å sortere mer! Vi kan alle gjøre litt, og de små valgene vi tar hver eneste dag utgjør en stor forskjell!