Årsmelding 2024 / Bærekraftsrapport 2024
Bærekraftsrapport 2024
Innherred Renovasjon har alltid vært drevet av et langsiktig perspektiv og med et tydelig miljøfokus. Frem til neste års rapportering, og i arbeidet med ny strategiplan i perioden 2025 – 2030 skal vi identifisere klare tiltak og mål for å sikre at vår virksomhet konsekvent bidrar til en positiv innvirkning på samfunnet og miljøet.
FNs bærekraftsmål nummer 17, «Samarbeid for å nå målene» vil stå sentralt for vårt arbeid med bærekraft fremover.
Dette målet understreker viktigheten av samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.
Gjennom en målrettet tilnærming til FNs bærekraftsmål skal vi jobbe for kontinuerlig forbedring. Videre skal vi aktivt arbeide med å identifisere, implementere og forbedre tiltak som adresserer de spesifikke utfordringene og mulighetene relevant for Innherred Renovasjon.
Innherred Renovasjon skal jobbe videre med å inkludere alle deler av organisasjonen i arbeidet med bærekraft og samfunnsansvar. Vi skal ha en integrert tilnærming til bærekraftsarbeidet og vi mener det er viktig å tenke bærekraft i alle ledd for at vi skal kunne nå målene vi setter oss i årene fremover.
Til syvende og sist handler det for oss om å levere bærekraftige løsninger til våre eierkommuner, innbyggere, kunder og samarbeidspartnere knyttet til håndtering og gjenvinning av avfall. Gjennom samarbeid med våre interessenter, skal vi tilby vår kompetanse slik at de kan gjøre valg som bidrar til å innfri sine og samfunnets bærekraftmål.
Vi forplikter oss til kontinuerlig forbedring av våre miljøprestasjoner og samfunnsansvar. Dette inkluderer regelmessig gjennomgang av våre prosesser, implementering av ny teknologi og innovasjon for å redusere miljøpåvirkningen.

Geir Tore Leira
Administrerende direktør
Innhold
2. Miljø
Om årets bærekraftsrapport
Årets bærekraftsrapport gir et overblikk over nåsituasjonen i Innherred Renovasjon IKS. Innherred Renovasjon er en viktig aktør for våre eierkommuner, og spiller en viktig rolle i kommunenes arbeid med FNs bærekraftsmål. Rapporten er utarbeidet i henhold til NSRS-standarden (Nordic Sustainability Reporting Standard) – en ny, forenklet og standard utviklet spesielt for små og mellomstore virksomheter i Norden.
Rapporten er delt opp i 4 steg:
-
- Innledning og generell informasjon
- Miljø
- Sosiale forhold
- Virksomhetsstyring.
Rapporten skal gi en god oversikt over hvordan Innherred Renovasjon jobber med bærekraft i dag, og med tanke på fremtidige mål og initiativer i årene som kommer. Rapporten må videre sees i sammenheng med Innherred Renovasjons årsmelding for 2024.
Policy og styringssystemer
Vår miljø- og ansvarlighetspolicy beskriver hvordan vi jobber systematisk og målrettet med bærekraft, miljøansvar og åpenhet – i tråd med blant annet Åpenhetsloven og ISO 14001:2015.
Policyen legger vekt på å redusere miljøpåvirkning, fremme sirkulære og innovative løsninger, sikre etisk forretningspraksis, og ha en åpen og rettferdig dialog med både ansatte, kunder og leverandører.
Vår miljø- og ansvarlighetspolicy skal sikre transparens, kontinuerlig forbedring og etterlevelse av lover og forventninger.
Samarbeid for en bærekraftig fremtid

Avfallshåndtering er en av de største utfordringene vi står overfor. Kompleksiteten er stor, og det er flere fagområder involvert enn det de fleste er klar over. IT, logistikk, økonomi, forbrukerinnsikt, kommunikasjon, og politikk – både internasjonalt og nasjonalt. I tillegg kommer alle de endringene vi allerede har vært gjennom, og står overfor framover. Kravene om økt utnyttelse av ressurser gjennom ombruk og materialgjenvinning blir stadig større og viktigere.
Vi har i dag 66 registrerte leverandører, hvorav 64 er basert i Norge. Det betyr at de fleste opererer innenfor norske regelverk, noe som gir et godt grunnlag for oppfølging og samarbeid.
Samarbeid med eiere, renovasjonsselskaper, innbyggere og andre interessenter vil være en viktig suksessfaktor for å nå målene i årene som kommer. Her står FNs bærekraftsmål nummer 17, «Samarbeid for å nå målene» sentralt. Dette målet understreker viktigheten av samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.
Samarbeid og kunnskapsdeling på tvers har lenge vært godt forankret i avfallsbransjen, hvorav Innherred Renovasjon har vært en pådriver for å få etablert flere bransjenettverk og samarbeidsarenaer.
Økonomi, miljø og sosiale forhold
Vårt arbeid med bærekraft innebærer fokus etter tre dimensjoner; klima og miljø, sosiale forhold og økonomisk bærekraft. Dimensjonene henger tett sammen og er avgjørende for å sikre en helhetlig og varig tilnærming til bærekraft.

Bærekraftig utvikling består av tre dimensjoner: økonomi, miljø og sosiale forhold.
Vesentlighetsvurdering
I arbeidet med ny strategiplan for perioden 2025–2030 har vi gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse. Formålet med analysen har vært å identifisere hvilke bærekraftstemaer som er mest vesentlige – både ut ifra et påvirkningsperspektiv (hvordan vår virksomhet påvirker mennesker, miljø og samfunn) og et finansielt perspektiv (hvordan bærekraftspørsmål påvirker vår økonomi, drift og risikobilde).
Det betyr at vi har sett på både hvordan vi påvirker mennesker, miljø og samfunn – og hvordan bærekraftspørsmål påvirker oss tilbake, økonomisk og driftsmessig. Analysen er laget med blikk på kravene som kommer fra EU (CSRD og ESRS), og gir oss et tydeligere bilde av hva vi bør prioritere fremover.

Innherred Renovasjon IKS sin vesentlighetsmodell
Gjennom 2024 har det blitt jobbet med ny strategiplan for perioden 2025-2030. Ny strategiplan skal ta høyde for både interne prioriteringer og samfunnets økende forventninger til klimaansvar, sirkulær økonomi og sosial bærekraft.
Det har videre vært gjennomført miljørisikovurderinger med tanke på hvordan vår drift påvirker omgivelsene, og hvilke områder som krever særskilt oppmerksomhet i årene fremover. Vi skal jobbe for å redusere vår egen påvirkning på miljøet og lokalsamfunnet, gjennom tiltak som skal bidrar til å redusere egne utslipp.
Det å fortsette overgangen til nullutslipp på våre kjøretøy og maskinpark, samt redusere tomgangskjøring vil være en prioritet fremover. Videre skal vi jobbe for å redusere vårt energiforbruk og utslipp ved våre eiendommer, anlegg og kjøretøy. Jobbe for mer bærekraftige logistikkløsninger gjennom samarbeid med andre er også en strategisk prioritering i årene som kommer. Gjennom bærekraftige anskaffelser og revisjoner skal vi stille krav som sikrer en ansvarlig leverandørkjede, og som støtter opp under sirkulær økonomi.
Vi vil bygge videre på arbeidet med klimaregnskap, og ta i bruk verktøy og systemer som gir oss bedre innsikt i egne utslipp og muligheter for å gjøre mer bærekraftige valg.
Arbeidsmiljø og Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er fortsatt viktige satsingsområder. Et godt og trygt arbeidsmiljø legger grunnlaget for alt vi gjør. Vi har satt oss et overordnet mål om å integrere HMS i alle deler av vår virksomhet. Dette skal oppnås gjennom systematisk styring og oppfølging av HMS-arbeidet, med like stor prioritet som tjenesteproduksjon og økonomiske aspekter. Systematisk HMS-arbeid er ikke bare viktig for å ivareta våre ansatte og miljøet, det bidrar også til å oppfylle vårt samfunnsansvar og sikre at vi opererer i samsvar med norsk lov.
2. Miljø
2.1 Miljøstyring og sertifisering
Innherred Renovasjon IKS ble i juni 2024 resertifisert i ISO 14001 ledelsessystemer for miljø, for en ny tre-års periode. Dette er en forpliktelse til miljøledelse og bærekraft. Sertifiseringen innebærer at vi har etablert, implementert, vedlikeholdt og kontinuerlig forbedret et miljøledelsessystem som oppfyller kravene i ISO 14001-standarden. Dette systemet hjelper oss å håndtere miljøpåvirkningen av våre aktiviteter, forbedre vår miljøprestasjon og sikre overholdelse av gjeldende lover og forskrifter.
Sertifiseringsprosessen har involvert en grundig gjennomgang og revisjon av våre miljøstyringsprosesser. Ledelsens gjennomgåelse for 2023, utført i februar, identifiserte behovet for å forbedre kvalitets- og internkontrollsystem, noe som ble gjennomført våren 2024. Den siste internrevisjonen i oktober 2023 sikret at funn ble registrert og fulgt opp, med nødvendige tiltak implementert.
Vi har arbeidet med å utvikle en plan for interne revisjoner for 2024 og fremover, basert på resultatene fra vernerunder og risikovurderinger.
2.1.1 Klimaregnskap og utslipp
For å sikre kvalitet og sammenlignbarhet i klimaregnskapet har vi brukt Klimakost-modellen, utviklet med bakgrunn i livsløpsanalyser (LCA) og miljøutvidet kryssløpsanalyse. Modellen kombinerer økonomiske data med fysiske nøkkeltall, som energibruk, vareforbruk og avfallsmengder.
Dette gir et helhetlig bilde av vårt klimafotavtrykk og gir oss et viktig beslutningsgrunnlag for videre tiltak.
Vi har utarbeidet et klimaregnskap for regnskapsåret 2024 som dekker både direkte og indirekte utslipp i tråd med internasjonale rapporteringsstandarder. Klimarapport 2024 Innherred Renovasjon
Klimaregnskapet omfatter tre scopes:
- Scope 1: Direkte utslipp fra egne kjøretøy og maskiner
- Scope 2: Indirekte utslipp fra innkjøpt energi
- Scope 3: Indirekte utslipp fra bl.a. innkjøpte varer, tjenester, investeringer og transport
De største enkeltbidragene til vårt klimafotavtrykk i 2024 kom fra investeringer i maskiner og anlegg, varige driftsmidler og energibruk i drift. Dieselforbruk i egne kjøretøy utgjorde også en vesentlig andel.
Vi følger nøye med på utviklingen over tid og sammenligner oss jevnlig med bransjesnittet. Klimaregnskapet gir oss et godt utgangspunkt for å måle effekten av tiltak og identifisere forbedringsområder.
2.2 Ressursforbruk (vann, energi og materialer)
Følgende figurer illustrerer et mer nyansert bilde av vårt klimafotavtrykk for 2024.

Denne figuren illustrerer klimafotavtrykket vårt fordelt på Scope 1, 2, og 3.

Denne figuren illustrerer klimafotavtrykket vårt fordelt på hovedkategorier.
2.3 Materialgjenvinning
Innherred Renovasjon sitt samfunnsoppdrag er å levere bærekraftige avfallsløsninger til våre eierkommuner, innbyggere, kunder og samarbeidspartnere, i tråd med avfallspyramiden. Som et interkommunalt renovasjonsselskap har vi et ansvar for å forvalte ressurser på en måte som er bærekraftig både for miljøet og for fellesskapet.
Vi klarte i 2024 å opprettholde en materialgjenvinningsgrad på 55 %, noe som betyr at innbyggerne sammen med Innherred Renovasjon er blant de aller beste i landet på kildesortering. Samtidig har selskapet en av de laveste enhetskostnadene pr tonn avfall i regionen. Inneværende strategiplanen er i tråd med EUs mål om å oppnå 55 % materialgjenvinning innen 2025. Mot 2030 må det derimot gjøres en del strategiske grep om vi skal nå mål om 60 % materialgjenvinning innen 2030 og 65 % innen 2035.

Se avfallsmengder for en mer detaljert oversikt over innsamlede avfallsmenger i 2024.
2.4 Miljøpåvirkning i verdikjeden

2.5 Rutiner for innsamling og verifisering av klimadata
Innsamling og kvalitetssikring av klimadata er integrert i våre driftsrutiner og skjer i samarbeid mellom fagavdelinger og økonomifunksjon. Vi benytter Klimakost som verktøy for sammenstilling og beregning, og henter inn:
- Regnskapstall (kostnader, investeringer og energibruk)
- Fysiske data (kWh, kg, m² osv.)
- Rapporter fra eksterne leverandører og samarbeidspartnere
Vi vurderer jevnlig kvaliteten på dataene, og oppdaterer kildegrunnlaget etter behov.
Dette sikrer at vi rapporterer i tråd med både interne styringsbehov og eksterne forventninger – som NSRS, Åpenhetsloven og kommende krav i EUs rapporteringsrammeverk (CSRD/ESRS).
2.6 Forbedringstiltak
Vi jobber målrettet med å redusere vårt klimaavtrykk. Klimaregnskapet danner grunnlaget for vårt forbedringsarbeid, og prioriterte områder for 2025 og fremover inkludert:
-
- Utfasing av fossilt drivstoff i egne kjøretøy – overgang til elektriske og biobaserte alternativer der det er mulig
- Energieffektivisering av bygg og anlegg, inkludert optimalisering av varme og ventilasjon
- Miljøvennlige innkjøp og livsløpsvurderinger ved større investeringer
- Forlenget levetid og ombruk av maskiner og utstyr der det er hensiktsmessig
- Tettere oppfølging av leverandørkjeden, særlig med tanke på indirekte utslipp (scope 3)
3 Sosiale forhold
3.1 Kompetanseutvikling og intern opplæring
Vi er opptatt av å utvikle kompetansen i organisasjonen, og oppfordrer derfor til kurs, opplæring og videreutdanning. Vår virksomhet er i kontinuerlig utvikling, og det stilles stadig høyere krav til både faglig innsikt og teknologisk forståelse innen avfallshåndtering, logistikk, sirkulærøkonomi og kundedialog. Teknologisk kompetanse og digitalisering er, og vil bli viktige satsningsområder fremover.
3.2 HMS og arbeidsmiljø
Vi har en egen HMS-policy som tydelig beskriver hvordan vi jobber for å sikre et trygt, rettferdig og inkluderende arbeidsmiljø for alle ansatte.
Vi skal ha en HMS-kultur som er rapporterende, rettferdig og lærende. Policyen legger grunnlaget for en kultur med åpenhet, respekt og kontinuerlig forbedring. Den beskriver blant annet hvordan vi jobber med forebygging, avviksrapportering, sikkerhet og tilrettelegging for ansatte.
HMS-statistikk 2024

*Fra 01. juli 2024 endret vi kategoriseringene fra å kun inneholde «Skadet person» til «Skadet person med fravær» og «Skadet person uten fravær». Fra tidsperioden 01.01.2024 – 01.07.2024 registrerte vi 4 skade personer, uten og videre kategorisere de.
**Kategorien «Skade på ytre miljø» ble flyttet til «Uønskede hendelser» 01.07.2024 og blir kalt «Miljøforurensing»

*Fra juli 2024 etablerte vi en ny hovedkategori kalt «Uønskede hendelser», som skiller seg ut fra HMS-statistikken. Tallene er fra 01.07.2024 – 31.12.2024
Innherred Renovasjon IKS har en tydelig visjon om null skader og uønskede hendelser, men HMS-statistikken for 2024 viser at vi fortsatt har en vei å gå for å oppnå dette målet. Vi er bevisst på utfordringene og har gjennomført flere tiltak for å redusere risiko og forbedre sikkerheten på våre anlegg.
I løpet av 2024 ble det registrert totalt 60 HMS-hendelser.
Selv om vi har gjennomført en rekke tiltak for å redusere risiko, viser statistikken at vi fortsatt har en vei å gå for å nå vårt mål om null skader og uønskede hendelser. Vi vil derfor fortsette vårt arbeid med forebygging, opplæring og forbedrede rutiner for å skape en tryggere og mer effektiv arbeidsplass.
3.3 Likestilling og mangfold
I selskapet er det ved utgangen av 2024 ansatt 65 menn (62,5 årsverk) og 31 kvinner (28,3 årsverk). Konsernet har totalt 113 ansatte (107,8 årsverk), 79 (76,5 årsverk) menn og 34 (31,3 årsverk) kvinner.
Innherred Renovasjon IKS er opptatt av at våre medarbeidere skal representere et mangfold i alder, kjønn og kulturell bakgrunn.
I konsernledelsen er det 3 menn og 2 kvinner.
Styret for Innherred Renovasjon IKS har 7 medlemmer, 3 kvinner og 4 menn.
Det er utarbeidet en egen likestillingsredegjørelse.
4 Virksomhetsstyring
4.1 Etikk og antikorrupsjon
4.2 Aktsomhetsvurderinger
I 2024 gjennomførte vi aktsomhetsvurderinger av 31 av våre 66 leverandører. Resultatene viser at:
- 30 leverandører ble vurdert som lav risiko
- 1 leverandør ble vurdert som middels risiko
- 0 leverandører ble vurdert som høy risiko
- 2 leverandøravvik ble registrert og fulgt opp – ett knyttet til kommunikasjon og ett til sikkerhet
Vi har som mål å ha vurdert samtlige leverandører innen utgangen av 2025.
Det er utarbeidet en egen redegjørelse for aktsomhetsvurderinger.
5. Sammenfatning og måloppnåelse
5.1 Hovedfunn
Vi har for første gang utarbeidet et fullstendig klimaregnskap etter internasjonale standarder, som gir oss en helhetlig oversikt over både direkte og indirekte utslipp (scope 1–3). Det samlede klimafotavtrykket for 2024 ble beregnet til 9 604 tonn CO₂e, der de største bidragene kom fra investeringer i maskiner, bygg og kjøretøy, samt energibruk i drift.
Vi har blitt ISO 14001-sertifisert for en ny treårsperiode, noe som bekrefter at vi har gode systemer for miljøstyring og kontinuerlig forbedring. Samtidig har vi utviklet en ny strategiplan for 2025–2030, der FNs bærekraftsmål nummer 17 – samarbeid – er løftet frem som en rød tråd i vårt videre arbeid.
Vi har styrket HMS-kulturen gjennom økt fokus på læring og deling. Vi har gjennomført vesentlighetsanalyse og risikovurderinger som gir oss et tydeligere bilde av hva vi bør prioritere fremover, både strategisk og operativt.
Vi har startet systematiske aktsomhetsvurderinger av leverandørene våre, i tråd med Åpenhetsloven, og vurdert risikoen knyttet til 31 av 66 leverandører i løpet av året. Samlet sett viser årets hovedfunn at vi er på rett vei – og at vi har lagt et solid grunnlag for å jobbe enda mer målrettet med bærekraft i årene som kommer.